WordPress – For profesjonelle hjemmesider

wordpress-start-imageWordPress er et kjent uttrykk for de aller fleste. Det startet som en tjeneste for å enkelt starte sin egen blog. Det har imidlertid utviklet seg siden, og i dag er det ikke bare personlige dagbøker som skrives i WordPress, men også flere profesjonelle nettsider.

Fra private blogger til Fortune 500-selskaper

For å demonstrere hvor høyt ansett WordPress har blitt blant profesjonelle web-designere, kan det nevnes at følgende aviser, organisasjoner og firmaer har brukt WordPress i utviklingen av sine nettsider:

  • Toyota
  • Walt Disney
  • Herald Sun
  • Brønnøysundregistrene
  • Glassmagasinet

Ideen av en nettside

Noe av det særegne med WordPress er at man ikke programmerer en faktisk nettside, slik man blant annet ville gjort med HTML. Konseptet går i stedet ut på at man via det lettfattelige brukergrensesnittet legger inn informasjon i en database som ligger på en server. Idet noen besøker domenet, vil nettsiden genereres utifra informasjonen som er lagret i databasen. Det er en såkalt MySQL-database som styrer det hele, men man behøver ikke lære seg MySQL-kommandoer for å komme i gang med WordPress. Det hele styres sømløst av det intuitive og WYSIWIG-brukergrensesnittet (Forkortelse for “What you see is what you get).

Enkelt og elegant

For å komme i gang med WordPress trengs kan man gå til en av to kilder:

  • WordPress.org
  • WordPress.com

De to nettsidene bruker begge WordPress-programvaren, men har en litt ulik tilnærming. WordPress.com er en svært integrert løsning som blant annet også fungerer som et web-hotell. WordPress.org på den andre siden, har mer fleksibilitet og gir brukeren mer frihet på flere områder. For de fleste vil nok WordPress.org være det beste alternativet. Her kan man laste ned selve WordPress-programmet kostnadsfritt. Den distribueres under en såkalt GNU General Public lisens. Etter at programvaren er installert kjøres den typisk i nettleseren. Om man ikke ønsker å leie et domene umiddelbart, finnes det alternativer for å jobbe lokalt mot en database på egen datamaskin, som for eksempel Bitnami eller WAMP/MAMP. Når man har satt opp dette er det bare å begynne å skape innhold, som straks vil se innbydende ut, på grunn av alle de medfølgende predefinerte temaene.